Jokin ei Suomen koronastrategiassa toimi

17.02.2021

Rokotukset etenevät verkkaisasti ja riskiryhmäläisiä olisi tarkoitus alkaa rokottomaan mitä ilmeisimmin maaliskuussa. Kuka sitten on riskiryhmäläinen? Moni jostain perussairaudesta kärsivä varmasti pohtii tuota kysymystä. Saanko minä rokotteen ja koska minä sen saan? On varmaankin monen mielessä yleinen kysymys.

Sen lisäksi, että Suomi on saanut rokotteita odotettua verkkaisemmin, tiedottaminen tuntuu olevan myöskin suurissa ongelmissa. Ei kansalaiset itse välttämättä tiedä kuuluuko riskiryhmään vai ei. Jostain luin, että mm. uniapnea altistaa koronan vakavammalle muodolle tämä kävisi myös järkeen. Ovatko uniapneaa sairastavat siis riskiryhmää? En tiedä. En tiedä myöskään saavatko nopeampaa tahtia rokotteet.

Tiedottaminen on koko ajan ollutkin osa ongelmaa. On helppoa rokottaa ihmisiä ikä ryhmittäin. On hyvin selkeää, että jokainen tietää mihin ikä ryhmään kuuluu. Olen itse edelleenkin skeptinen sen suhteen, että ikäryhmittäin rokottaminen on se järkevin vaihtoehto ylipäätään. Siinä helposti "hukataan" arvokkaita resursseja.

Koko rokote himmeli olisi pitänyt mennä riskiarvioinnin perusteella eikä niinkään "arvot" edellä kuten joku oli sanonut. On ollut arvovalinta rokottaa ihmisiä ikäryhmittäin. Sanoisin, että tämä ei kuitenkaan ole yhteiskunnallisesti paras mahdollinen strategia. Eikö järkevintä olisi ollut aloittaa rokotukset niistä joilla on suurin riski joutua tehohoitoon eli saada koronan vakavamuoto? Ongelmana ja riskinä on kuitenkin pidetty tehohoidon riittävyyttä.

Toisaalta yhteiskunnan pyörimisen ja avaamisen kannalta järkevintä olisi rokottaa myöskin henkilöt jotka toimivat sen pyörimisen kannalta oleellisissa tehtävissä. Monissa maissa rokotukset ovat hyvässä vauhdissa ja taisi Tanskasta ja Norjasta jo tulla ilmoituksia, että kesään mennessä kansalaiset ovat saaneet rokotteet ja homma on ns. Valmis. Suomea ei jutussa mainittu.

Aloitin kysymällä tietävätkö ihmiset kuuluvansa riskiryhmään ja millaiseen riskiryhmään eli oikeuttaako se rokotteen saamiseen? Väitän etteivät tiedä ja tuskin osaavat sanoa terveyskeskuksissakaan. Meillä on kaiken maailman kanta järjestelmiä ja potilastietojärjestelmiä. Laskutus saadaan hoidettua automaattisesti. Suomea pidetään tietotekniikan edelläkävijä maana. Kuitenkaan tällaista asiaa ei saada hoidettua siten, että ihmisille ilmoitettaisiin tekstiviestitse tai kirjeitse tämän oma rokotus aikataulu. Sen sijaan ihmiset pakotetaan soittelemaan terveyskeskuksiin ja kuluttamaan kallista hoitaja resurssia kysymyksiin vastaamiseen. Voisi sanoa, että hyvin takapajuista touhua, samoin kun on ollut koko ajan. Mahdetaanko maahansaapujille saada edes pakkotestauksia ennen kuin tauti on ohitse? Epäilen. En edes uskalla toivoa, että saisimme maahantulijoille pakkokaranteenit monen muun maan tapaan. Tuollaiseen Suomessa tuskin lähdetään. Jatkamme siis tällaista soutamista ja huopaamista erilaisten rajoitusten kanssa. Kun tilanne saadaan vähänkään paremmaksi jossain päin, leimahtaa se helposti uudestaan kuvainnoillisesti liekkimereksi kuin heitettäisiin lisää bensaa kytevien hiillosten päälle. Vain siksi, että käytönnössä kenenkään liikkumista ei voida rajoittaa tai testaukseen määrätä.

Mielestäni huvittavaa myös tuo THL:n viimevuotinen kirje joka lähetettiin jokaiseen talouteen. Olisiko se meillekin tullut hyvän aikaa korona toimien jälkeen. Käytettiin siis valtavasti aikaa ja resursseja ja lopputuloksena oli postilaatikkoon toimitettu lappu, joka asiasisältönsä puolesta tuli aivan liian myöhään. Samat asiat oli jo viikkoja aikaisemmin voinut kuunnella radiosta, katsoa tv:stä tai lukea lehdestä tai netistä. Joku media kuitenkin löytynee jokaisesta tuvasta ja torpasta. Liian hidasta ja liian myöhään. Tämä on leimannut Suomen korona toimia sekä päätöksentekoa koko pitkän korona vuoden ajan. Eikä tälle loppua näy.

Ajatuksia politiikasta, politiikan vierestä sekä riskienhallinnasta
© 2021 Kaikki oikeudet pidätetään 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita