Kuka Salossa määrää? Kuka asioista päättää?

31.10.2020

Tänään lehdessä oli puolustuspuhe kaupunginhallituksen päätökselle allekirjoittaa lietesopimus LSJH:n kanssa. Ei voitu muuta tai sitten LSJH olisi kieltänyt Salon jätevedenpuhdistamoa ottamasta vastaan sako- ja umpikaivojen tuotoksia. Salon Vesi on osa Salon Kaupunkia. Salon Vettä ei ole edes yhtiöitetty (Luojan kiitos). LSJH on osakeyhtiö jossa on lukemattomia kuntia osakkaana. Miten tällainen osakeyhtiö voi tulla kertomaan mitä Salon Vesi saa ja ei saa tehdä?

Suomessa on kunnallinen itsehallinto, joka antaa kunnille paljon päätäntävaltaa. Itse asiassa kuntien itsehallinnosta määrätään perustuslaissa, joka on lakina vahvempi mitä jätelaki. Eikä kaupunki jätelakia rikkoisi vaan se noudattaisi sitä, vaikka lietteet sopimuksettomassa tilassa vietäisiinkin Salon jäteveden puhdistamoon. Ei mikään osakeyhtiö voi alkaa sanelemaan kaupungin toimintaa saati monikunnallinen lautakunta.

Salo voi halutessaan myös erota LSJH:sta. Sitten lähtisi iso maksaja. Salo voi pyrkiä neuvottelemaan sopimuksensa myös uusiksi. Kumpaakaan korttia ei ole haluttu käyttää. Sen sijaan kerrotaan, että itsehallintoa harjoittavan kunnan on pakko allekirjoittaa sopimus osakeyhtiön kanssa koska tämä niin sanoo. Näin se ei voi mennä mutta näin meille uskotellaan. Kaupunginhallitukselta puuttuu rohkeus ajaa kuntalaisten asioita. Miten meillä voi olla tuollainen kaupunginhallitus? Siksi koska kaupunkilaiset ovat nämä ihmiset tuonne äänestäneet. Oikeammin puolueet ovat päättäneet asiasta ei kuntalaiset.

Sopimus sako- ja umpikaivojen lietteen vastaanotosta nostaa kotitalouksien kustannukset monikertaisiksi. Kyseessä on kuulemma prosentuaalisesti suuri korotus mutta euroissa ei. Ilmeisesti meillä on kaupunginhallituksen Demari ja Keskusta siivessä niin hyvin toimeentulevaa porukkaa, että muutamalla lisä satasella ei ole väliä. Monelle kuntalaiselle tuo ei ole pelkästään prosentuaalisesti korkea korotus, vaan ihan käytännössä se tuntuu ja näkyy kukkarossa.

Pitäisikö kaupungin aidosti pohtia LSJH:sta irtautumista? Kaupunki selviäisi vallan hyvin itsekin velvoitteistaan ja tämän jälkeen päätöksenteko olisi omissa, ei Turun ja Turun Seutukunnan käsissä. Nythän Salolaiset eivät voi käytännössä vaaleissa vaikuttaa mm. jäteasioihin laisinkaan, koska äänet eivät käytännössä riitä asioiden muuttamiseen.

121 § Kunnallinen ja muu alueellinen itsehallinto
Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon.

Miten jäteasiat perustuisivat ylipäätään kunnan asukkaiden itsehallintoon, koska kunnan asukkaat eivät käytännössä pysty vaikuttamaan jätehuoltolautakunnan päätöksiin vaalien kautta? Kaupunki tai oikeammin poliitikot ovat siis LSJH:n liittyessään ja sopimuksen allekirjoittaessaan rajoittaneet kunnallista itsehallintoa ja näin asukkaiden oikeutta vaikuttaa asioihin. Tuollaisesta pitää päästä irti ja nopeasti. Tuollainen vaatisi toki poliitikoilta rohkeutta. Sitä täällä ei ole. Mennään sieltä mistä aita on matalin. Jos ei ole valtakunnan hallitus pätevä tehtävässään niin ei Salon kaupunginhallituskaan päätöksenteossaan kylmäksi jätä. Tulee vähän sellainen olo, että palvelut halutaan ajaa alas ja antaa päätöksenteko Turkuun. 

Ajatuksia politiikasta, politiikan vierestä sekä riskienhallinnasta
© 2021 Kaikki oikeudet pidätetään 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita