Kuntatalouden monet ongelmat

25.01.2020

Olen tässä pohtinut Suomen kuntien taloudellista tilannetta. Se ei monessa kunnassa ole häävi. Ei myöskään Salossa. Salo on laaja kaupunki ja tämä laajuus tuo omat haasteensa palveluiden järjestämiselle. Palvelut ovat Salossa levällään ja tämä omalla tavallaan aiheuttaa haasteita tehokkuudelle, varsinkin tulevaisuudessa.

Keskiviikkona julkaistiin kuntaliiton tilaama "ennuste", jossa käsiteltiin väestömuutosta ja muuttoliikettä. "Ennuste" ei lupaa hyvää kuin muutamille kasvukeskuksille. Näilläkin tulee varmasti olemaan omat ongelmansa niin sosiaaliselta kuin turvallisuuden kannaltakin. Asuinalueet eriytyvät niin sosiaalisesti kuin taloudellisestikin. Unohtamatta tietynlaista kulttuurillista eriytymistä. Tämä on ja tulee olemaan ennen kaikkea suurten kasvukeskusten ongelma.

Muuttotappiopaikkakunnilla on sitten toisenlaisia ongelmia. Palveluita täytyisi rahoittaa tilanteessa jossa on riski talouden supistumisesta. Vanhusten määrä kasvaa ja tulee tarvitsemaan kasvavasti niin sosiaali- kuin terveyspalveluitakin. Vanhuspalveluita unohtamatta. Entistä useampi vanhus joutuukin tulevaisuudessa pärjäämään entistä pidempään kotona, koska ympärivuorokautisia hoitopaikkoja ei varmaankaan tule olemaan riittävästi, ja toisaalta ei ole olemassa rahoitusta joilla tätä palvelua voisi edes järjestää.

Samalla lapsimäärät supistuvat voimakkaasti koko Suomessa ja myös Salossa. Tämä aiheuttaa väistämättä painetta sopeuttaa palveluverkkoa karkaavien kustannusten pelossa. Toisaalta niitä kylätaajamissa olevia seiniä voi olla haastavaa muuttaa rahaksi. Kuka haluaa ostaa kalliisti ylläpidettävän kiinteistön, jossa on liikaa kuutioita normaalille perheelle? Myyntiajat tulevat ainakin olemaan pitkiä ja hinta tuskin on kovinkaan ihmeellinen, jos kiinteistöt edes kaupaksi menevät.

Kaiken tämän keskellä valtakunnan hallitus ja eduskunta on tekemässä liikkumisesta entistä kalliimpaa. Ei vaadi kovinkaan ihmeellistä päättelykykyä, jotta voi arvioida tämä kirpaisevan kipeimmin juuri maaseudulla asuvaa. Yksityisauto kun on melkeinpä ainoa tapa liikkua maaseudulla. Sillä hoidetaan niin työajot kuin myös ne muut menot. Mitä kalliimpaa autoilu on sitä todennäköisempää on, että maaseudun väestö ei ainakaan pääse kasvamaan. Muuttoliike kohdistuu jo nykyisin maalta - kaupunkiin. Kaupungissa asuminenkaan ei ole ilmaista mutta palvelut ovat lähellä, ja auto ei välttämättä ole välttämätön. Riippuen ihan siitä missä päin työskentelee.

Suomessa asuminen ja yhteiskunta on siis murroksessa. Murroksen aiheuttaa kallistuva eläminen (joskaan se ei ole halpaa ollut enää vuosikymmeniin), vähenevä lapsimäärä sekä kasvava vanhusmäärä. Samalla työvoimasupistuu ja työ muuttuu muutoinkin. On mielenkiintoista nähdä millainen Suomi on 20 vuoden päästä, jos ennusteet toteutuu ja ilmastonmuutos aiotaan torjua Suomalaisten voimin, kuten nyt ikävästi näyttää. Samaan aikaan Eurooppaan suuntautuu isolla todennäköisyydellä kasvava siirtolaisuusvirta, joka ei ainakaan helpota sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia, voisin ennustaa käyvän pikemminkin päin vastoin.

Elämme siis mielenkiintoisia aikoja. Niin Salossa, Suomessa kuin Euroopassa ylipäätään.

Ajatuksia politiikasta, politiikan vierestä sekä riskienhallinnasta
© 2021 Kaikki oikeudet pidätetään 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita