Pika YT:t eivät välttämättä ole ratkaisu kuntien tämän hetkisiin talousongelmiin
Moni kunta ja kaupunki on ilmoittanut aloittavansa YT neuvottelut. Tavoitteena lienee, ei muuta kuin säästöjen hakeminen. Itse ymmärtäisin YT:n kautta haettavat säästöt, jos puhuttaisiin pienestä talouden "hikasta". Ei kuitenkaan puhuta. Lomautukset eivät auta tilanteessa kun pitäisi korjata rakenteellisia valuvikoja.
Salossakin tehtiin organisaatio uudistus tuossa jokin aika sitten. En huomannut, että ketään olisi irtisanottu tai että operatiivista työtä olisi uudelleen järjestelty. Seurauksena oli pikemminkin johdon paisuttaminen. Onko enemmän johtajia = tehokkaampaa johtamista = tehokkaampaa tekemistä? Jokainen voi arvioida sitä itse.
Koko kaupunkia/kuntaa koskevat YT, ovat myös toisella tavalla ongelmallisia. Korona kriisin seurauksena SOTE puoli on monessa kohdassa ruuhkautunut. Suunterveydessä jonot ovat pidentyneet keväällä peruttujen ja siirrettyjen aikojen vuoksi. Syöpähoidon suhteen tilanne taitaa olla lohduton hoitoon pääsyn suhteen. Leikkauksia peruutettiin ja hoitoja siirrettiin keväältä syksyyn. Korona tilanne ei ole muuttunut oikeastaan paremmaksi. Tällä hetkellä tauti pyörii nuorten aikuisten keskuudessa, jotka eivät ilmeisesti ole niin alttiita taudin vakavammalle muodolle mitä ikä ihmiset. Yhtä kaikki, tauti leviää Suomessa ja aiheuttaa vielä pitkään ongelmia terveydenhuollossa vai pitäisikö sanoa sairaanhoidossa?
Salossakin olisi varmasti paljon tehtävää.. Eri työtehtäviä voisi varmasti yhdistää tietyissä tapauksissa ja toimenkuvia järkeistää.
Keväällä oltiin huolissaan opetuksesta kun lapset olivat kotiopetuksessa. Oltiin huolissaan siitä miten heikommin pärjäävien käy, kun eivät saa koulun kädestä pitäen tukea. No nyt monessa paikassa ollaan mitä ilmeisimmin valmiita lomauttamaan opettajia. Millaista opetusta oppilas saa kun opettaja on lomautettu? En viitsi edes vastata. Kunnissa ja kaupungeissa SOTE budjetti ja henkilöstö ovat varmasti suurimmat mitä tulee eri hallinnonaloihin. Ketä sieltä voidaan lomauttaa? Vaikka lomautettaisiin vain osa ko. Henkilöstöstä niin työ itsessään ei vähene. Se vain jakautuu entistä harvemmalle. Kevät on ollut jos ei fyysisesti niin ainakin henkisesti monelle hoitajalle raskas. Toisaalta juuri eilen luin raportista jossa mainittiin, että Suomessa ei tosiasiallisesti ole pulaa hoitajista. On vain väärin organisoitua toimintaa. Pitäisikö kunnissa ja kaupungeissa ruveta pohtimaan hoitajien lisäämisen sijaan sitä miten nykyiset jaksaisivat työssään paremmin mutta, että näistä saataisiin tehokkaammin suoritusta irti? Tämähän ei tarkoita välttämättä työn lisääntymistä absoluuttisesti vaan sitä, että sitä työtä tehtäisiin toisella tapaa. Laitan uutisen tähän viitteeksi. Oli mielenkiintoista luettavaa
Kunnallinen puoli tuntuu olevan sellainen, että vaikka työ muuttuisi tai jopa loppuisi niin tekijälle etsitään sisältä toinen työ. Näitä sanotaan osuvasti suojatyöpaikoiksi. Paljon on tehottomuutta ja paljon tarvittaisiin muutoksia. Ihan työehtosopimus palkkoineen, lomineen ja kaikkineen pitäisi tuoda samalle tasolle yksityisen kanssa. Johtamiseen pitäisi panostaa isosti ihan matalimmallakin tasolla..
Mutta itse en näe, että pitäisi järjestää pika YT:t ja lomauttaa henkilöstöä. Näin varmaan tullaan tekemään mutta itse näen, että koko hela hoito pitäisi käydä kammalla läpi ja katsoa mikä on ns. Suojatyötä ja mikä oikeaa työtä. Organisaatioita pitäisi tarpeen vaatiessa kyetä muuttamaan ketterämmiksi ja ihan oikeasti irtisanoa niitä työntekijöitä joiden työpanosta ei tarvita. Tällainen julkisen puolen paisuttaminen ja sen paisumisen hyväksyminen ei ole mistään kotoisin. Julkinen puoli pitää kyetä pitämään kilpailukykyisenä. Ei veroja ja palvelumaksujakaan voida loputtomasti nostaa.