Sote-säästöt eivät tule toteutumaan
Tänään julkaistussa valtion tarkastusviraston katsauksessa todetaan, että sote-uudistuksen rahoitusmalli luo palvelujen järjestäjille vain vähän kannustimia kasvun hillitsemiseksi. Karua, mutta totta, Juvonen toteaa.
Miten SOTE voisi edes tuoda säästöjä jollei tarkoituksena olisi pienentää henkilöstömenoja, vaikeuttaa hoitoon pääsyä. Tehdä ylipäätään hoidonrajaamiseen tähtääviä päätöksiä tai heikentää laatua?
SOTE menot kasvavat koska SOTE palveluiden kysyntä kasvaa ja toisaalta hoidot kehittyvät, tehostuvat mutta samalla kallistuvat. Ennaltaehkäisyyn joka olisi pidemmällä aikavälillä edullisempaa ei satsata koska se tarkoittaisi hetkellisesti suurempaa rahanmenoa.
Kun SOTE:a sorvataan, luodaan samalla kokonaan uusi hallinnollinen porras, joka täytyy rahoittaa. SOTE:n tullessa kunnalliset SOTE johtajat ja esimiehet jatkanevat maakunnan palveluksessa entisellä tai jopa suuremmalla palkalla. Suomessa aika harvoin nähdään julkisella puolella YT:tä joiden tarkoituksena on pysyvät menovähennykset = irtisanomiset. Vaikka työtehtävät muuttuisivat tai jopa loppuisivat, pyritään työntekijöille löytämään korvaavaa työtä organisaation palveluksesta sen sijaan, että jaettaisiin verokortteja.
En siis itse usko SOTE:n tuomiin säästöihin. Siihen uskon, että palveluiden saatavuus heikkenee entisestään, näiden keskittyessä entistä enemmän suuremmille ja muuttovoittoisille alueille. Häviäjänä on luonnollisesti harvaanasutun maan maaseutu, jonka SOTE palvelut kaikkoavat entistä kauemmas.
No saadaanhan tällä puolueille jälleen uusi kerros jossa toimia ja uudet vaalit. SOTE on mielestäni enemmän poliittinen hanke kuin yhteiskunnalliselta kannalta järkevä hanke. Sen vuoksi säästöjä ei ole odotettavissa vaan pikemmin kasvavia menoja ja heikkeneviä palveluita sekä laatua.