Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta tulee pitää kiinni
Paikallislehti tiesi kertoa tänään, että 2/3 suomalaisista kannattaa työperäistä maahanmuuttoa. Työperäinen maahanmuutto myös erottaa puolueita toisistaan. Perussuomalaiset lähtökohtaisesti vastustavat työperäistämaahanmuuttoa.
Itse ajattelen asiasta seuraavaa: Suomeen on tälläkin hetkellä mahdollista tulla EU alueelta mutta myös EU:n ulkopuolelta töihin. Käytännössä ihmisellä tulee olla työpaikka ja tämän tulee kyetä elättämään itsensä palkallansa. Eli Suomeen ei voi tulla "töihin" ja elellä sosiaalitukia nostellen. Näin tämän mielestäni tulee ollakin. Lisäksi työn täytyy olla sellainen, että siihen ei ole kotimaasta saavilla työvoimaa. Tämäkin on mielestäni hyvä asia. Miksi ihmeessä haluaisimme pahentaa suomalaisten työttömyyttä?
Mielestäni voisi olla paikallaan pohtia niitä motiiveja, miksi Suomessa haluttaisiin poistaa työvoiman saatavuusharkinta (joillakin puolueilla ja näiden kannattajilla, vaakakupissa painaa varmasti ideologiset syyt enemmän mitä taloudelliset). Näen asian siten, että tietyt tahot haluaisivat luopua saatavuusharkinnasta siksi, että Suomessa saataisiin matalapalkka aloille entistä matalapalkkaisempia työntekijöitä. Osaajathan pääsevät Suomeen nykyisen saatavuusharkinnan aikaankin. Kyse ei siis voi olla osaajien houkuttelemisesta. Itse asiassa Suomi ei taida olla näiden todellisten osaajien keskuudessa kamalan houkutteleva maa itsessään. Jos pohditaan ihan vaikkapa Suomen yleistä hintatasoa, asumisen kalleutta, palkkojen pienuutta ja verojen suuruutta. Nuo ovat varmaan ne suurimmat syyt miksi nämä osaajat löytävät itsensä helpommin jostain toisesta maasta.
Suomessa on kyllä kaunis luonto ja puhdas ilma. Kummallakaan ei kuitenkaan makseta laskuja ja elämistä. Vaikka terveyden ja viihtyvyyden kannalta tärkeitä molemmat ovatkin.
Voisin myös väittää, että tämä 2/3 suomalaisista ei oikeasti käsitä mitä saatavuusharkinnan poisto tarkoittaisi. Jos tekee työtä, joka on halpuutettavissa tai korvattavissa halvemmalla tekijällä niin tuota ei missään nimessä kannattaisi kannattaa... Siinä voi olla jonakin päivänä itsellä edessä halpuuttaminen. Tulee joku toinen, joka tekee saman homman halvemmalla.
Hoitajat ovat nyt näkyvästi kampanjoineet palkankorotusten puolesta, kuten moni muukin työntekijäliitto. Siinä vaiheessa, kun jollekin alalle muodostuu suuri reservi työntekijöitä, jotka tekevät työn kuin työn palkan suuruudesta riippumatta. Voidaan aika lailla sanoa hyvästit palkankorotuksille. Ainakin yleisen tason yli menevien kohdalta.
Suomalaisten olisi hyvä myös oppia erottamaan turvapaikanhakijat, pakolaiset, siirtolaiset ja tänne töihin tulevat toisistaan. Tietyt puolueet haluaisivat näitä kaikkia ryhmiä kohdeltavan samalla tavalla eli tänne töihin tulevina. Monien kohdalla kuitenkin tällainen Suomen kaltainen teknologiaan nojaava hyvinvointivaltio on aivan uudenlainen kokemus laajoine sosiaaliturvineen sekä julkisine palveluineen. Motivaatio tehdä työtä voi olla heikko, jos tulot tekemättä mitään ovat samansuuruiset kuin sillä halpuutetulla matalapalkka alalla. Tämä ei kerro kuitenkaan siitä, että suomalainen sosiaaliturva olisi jotenkin poikkeuksellisen avokätinen vaan enemmänkin siitä, että eläminen tässä karussa pohjolassa on kallista ja palkat ovat jo ennestään monessa työssä halpuutettu tasolle, jolla ei käytännössä eletä ilman yhteiskunnan tukia.
Itse en siis kannata siirtolaisuuden lisäämistä ja sen mukanaan
tuomien lieveilmiöiden pahentamista. Tämä olisi käytännön seuraus siitä, jos
saatavuusharkinnasta luovuttaisiin.
Maa tarvitsee rajat ja sopivasti itsekkyyttä sen suhteen
ketkä sen rajan voivat ylittää.