Vahusten hoivakodit ovat kuuma peruna Salossa
Olen tässä pohtinut Salon vanhustentilojen ongelmaa. Ongelmahan lyhykäisyydessään on se, että paikkoja on liian vähän tarpeeseen nähden. Tilat eivät kaikilta osin myöskään vastaa tämän päivän vaatimuksia mm. kunnoltaan, yksityisyyden sekä toiminnallisuuden kannalta. Lisäksi osa tiloista saattaa olla fyysisesti ihan väärässä paikassa. Toki luonnonrauhan keskellä mutta sen verran syrjässä, että sijaisten saaminen lyhyisiin sijaisuuksiin saattaa olla hankalaa.
Ongelmana on myös se, että jos päätettäisiin alkaa remontoimaan lattiasta kattoon näitä vanhoja tiloja niin loppu tulemana paikka määrä näissä putoaisi ja lisäksi vanhuksille olisi järjestettävä korvaavat tilat remontin ajaksi sekä sen jälkeen.
SOTE tuo omat ongelmansa koko asiaan sitä kautta, että tämän hetkisessä SOTE luonnoksessa omaisuus siirtyisi SOTE alueelle korvauksetta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos vaikkapa Salon kaupunki rakentaisi 20 000 000 € uuden vanhustenhoivalaitoksen vuonna 2022 ja SOTE tulee vaikkapa vuonna 2023 niin kaupungin taseeseen jää 20 000 000 € velkaa mutta tulot tippuvat huomattavasti ja omaisuus häviää.
Tällä hetkellä ja nykyisen SOTE sopimusluonnoksen aikana ei kaupunkien ja kuntien yksinkertaisesti kannata rakentaa mitään omia SOTE kiinteistöjä tai investoida mihinkään suurempaan, koska omaisuus siirtyisi korvauksetta maakunnille, samoin tuloista suuri osa mutta velat jäisivät. Tuossa on ison ongelman ydin, mitä tulee omien kiinteistöjen rakentamiseen tai vaikkapa isolla rahalla korjaamiseen.
Tuota vasten järkevintä olisi vuokrata tilat, joko olemassa olevasta kiinteistöstä tai siten, että jokin toimija sellaiset tänne rakentaa. Tilat totta kai palvelisivat pitkälle tulevaisuuteen ja ensin vuokraajana ja maksajana olisi kaupunki ja myöhemmin SOTE maakunta. Tällöin kaupungin taseeseen ei jäisi velkarasitusta.
Se mikä ongelma tästä on nyt Salossa tullut on AIKA. Salossa aletaan tarvitsemaan lisätiloja enenevissä määrin jo ensi vuonna. Mikään kiinteistö ei kuitenkaan valmistu kovinkaan nopeasti ja hidas päätöksenteko jarruttaa hommaa edelleen. Riskinä näkisin, että joko meillä makaa tulevaisuudessa vanhukset terveyskeskuksen vuodeosastolla erittäin kalliilla vuodepaikoilla ja tarpeettoman raskashoitoisessa hoidossa tai sitten näitä aletaan sijoittamaan Salon alueen ulkopuolelle. Kumpikaan ei ole vanhuksen itsensä kannalta kovinkaan hyvä juttu tai Salon ennestään negatiivisen talouden kannalta.
On ymmärrettävää, että aluepolitiikkaa näyttelee suurta osaa kaupungin päätöksenteon sisällä, koska kuntavaalit alkavat olemaan ovella. Vanhojen hoitolaitosten sulkeminen on varmasti yhtä kuuma peruna poliittisessa päätöksenteossa kuin mitä on koulujen sulkeminen. Sillä erotuksella, että koulujen voidaan oikeasti katsoa olevan lähipalveluja, hoivalaitos on ennemminkin alueellinen palvelu. Suuremmasta yksiköstä, joka voidaan jakaa osastoihin saadaan mielestäni myös merkittävää synergia etua monenkin asian kohdalla. Koulujen kohdalla suuruus ei kuitenkaan ole itseisarvo ja näiden osastoiminen eri yksiköikseen ison kompleksin sisällä ei ole järkevää eikä oikein edes mahdollista.
Veikkaan, että isot päätökset vanhustenhoivakotien kohdalla lykkääntyvätkin vaalien jälkeiseen aikaan, niitä tuskin ennen saadaan tehtyä.